Ne vom întoarce la noi restricții? Autoritățile anunță o creștere a numărului de cazuri de COVID în România, după ce, la nivelul întregii Europe boala a revenit din nou în forță, în Germania, de exemplu, fiind depistate aproape 100.000 de noi îmbolnăviri în fiecare zi.
Astfel, Medicii le recomandă celor mai vulnerabili să poarte masca în spaţii închise şi să se vaccineze.
În Israel, autorităţile au luat in calcul sa revină la anumite restricţii, după explozia cazurilor de COVID. În ultimele săptămâni, în Israel, a crescut exponenţial numărul de îmbolnăviri din cauza subvariantei BA 5 a tulpinii Omicron, pe care Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca „variantă de îngrijorare”. 10 mii de cazuri au fost depistate într-o singură zi, iar 168 de pacienţi infectaţi sunt internaţi în stare gravă. Reprezentanţii spitalelor iau în calcul redeschiderea saloanelor pentru bolnavii de Covid. Guvernul a discutat şi o eventuală reintroducere a unor restricţii.
”La noi în țară, numărul cazurilor de infectare a crescut cu aproape 25 la suta în ultima săptămână. Peste 2.600 au fost confirmate. Și aceasta, în condițiile în care au fost mai puține teste prelucrate. A început să crească ușor și numărul persoanelor care au făcut din nou COVID după mai mult de 90 de zile de la ultima infectare. Și sunt mai mulți bolnavi internați. La Terapie Intensivă sunt însă mai puțini în stare gravă. Și decese au fost mai puține, toate, la persoane cu comorbidităţi. Şi în România, ca şi în multe alte ţări, au fost depistate cazuri cu subvariantele BA 4 şi 5 de Omicron, care evită într-o anumită măsură anticorpii de la vaccinare şi de la trecerea prin COVID şi se răspândesc şi mai uşor.”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar infecționist, director medical la Institutul „Matei Balș”.
„Din fericire, procentul celor care au nevoie de spitalizare este foarte mic. Dacă rămânem în această etapă de convieţuire, aşa cum cred că se va întâmpla, atunci nu va fi o problemă reală. Prudenţă trebuie să existe. Pandemia nu s-a încheiat, chiar dacă suntem către finalul ei. Pot fi creşteri şi spitalele trebuie să ia în calcul că trebuie să vadă deopotrivă patologie COVID, chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi, şi patologie, şi pacienţii care nu sunt cu infecţie cu SARS-CoV- 2”, a mai spus medicul.
„E foarte puţin probabil să ne mai confruntăm chiar şi în toamnă sau în iarnă cu situaţii de lockdown. Pe lângă măsurile de igienă, medicii le recomandă celor în vârstă sau cu boli cronice să se vaccineze fiindcă vor fi totuşi mai protejaţi până apare noul vaccin”, a precizat Prof. univ. dr. Emilian Damian Popovici.